Nie jadasz mięsa i właśnie spodziewasz się dziecka? Dla mnie jest to też temat na czasie, bo dosyć niedawno przeszłam na wegetariański sposób żywienia, a zamierzam jeszcze mieć dzieci. Z ulgą przyjęłam wiadomość, że dbając o zbilansowane żywienie, kierując się paroma zasadami nie trzeba wcale rezygnować z wegetarianizmu.
Warto znaleźć lekarza ginekologa, który sam utrzymuje taki rodzaj diety. Wtedy będziesz nadawać z nim na tych samych falach i może też poradzić Ci coś w przypadku niedoborów jakiegoś pierwiastka. Można też skontaktować się z dietetykiem, bo nie każdy lekarz niestety zna się na żywieniu…
Raczej najbardziej prawdopodobne jest to, że możesz cierpieć na niedobór żelaza i witaminy B12. Witaminę B12 powinni uzupełniać wszyscy, którzy nie jedzą mięsa, niezależnie od ciąży. Warto w Twoim przypadku spożywać drożdże i pyłek kwiatowy. Sparzone drożdże są podstawowym źródłem witamin z grupy B, pierwiastków (żelazo) i aminokwasów. Natomiast pyłek pszczeli ma dużo soli mineralnych, witaminy B12 oraz substancji białkowych. ?Ciężarówka? wegetariańska powinna pamiętać o spożywaniu przynajmniej jednego składnika z poniżej wymienionych sześciu grup:
1. Jogurt, sery i mleko
2. Jaja
3. Zboża i chleb (najlepiej ekologiczne)
4. Oliwa z oliwek, masło, śmietana
5. Warzywa i owoce.
6. Groch, fasola, soczewica, orzechy, migdał lub ziarna słonecznika
Pozdrawiam i życzę zdrowia!
PS. Pamiętajcie, że Wasze dzieci będą chciały mieć długożyjących rodziców, więc zawsze warto się zdrowo odżywiać!
Home
»
b12
»
mama wegetarianka
»
Po porodzie
»
wegetarianizm
»
zdrowie
»
zdrowie mamy
» Wegetarianka w ciąży
niedziela, 8 listopada 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.