GLUKOZA
• główne paliwo dla mózgu;
• występuje w produktach
zawierających skrobię (makaron, ziemniaki, chleb, ryż, zboża) i
innych cukrach (owoce, mleko, cukier dodany)
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3
• potrzebne w dużych ilościach w
mózgu, układzie nerwowym; regulują przepuszczalność i płynność
błon; zwiększają krążenie krwi, obniżają depresję;
• występują w rybach (łosoś,
sardynki, tuńczyk, pstrąg), jajach wzbogaconych w omega-3,
nasionach lnu, oleju rzepakowym, orzechach włoskich
JOD
• niezbędny do rozwoju i
funkcjonowania mózgu niemowląt, dzieci i młodzieży;
• występuje w rybach, owocach morza,
glonach morskich, soli jodowanej
ŻELAZO
• bierze udział w dostarczaniu tlenu
do komórek, dzięki czemu zapewnia energię; zwiększa zdolność
uczenia się i poprawia nastrój;
• występuje w chudym mięsie
czerwonym, wieprzowinie, kurczaku, rybach, nasionach zbóż,
warzywach zielonych, warzywach strączkowych, suszonych owocach
CYNK
• zwiększa koncentrację i pamięć;
• występuje w owocach morza
(skorupiaki), chudym mięsie czerwonym, wątrobie, nerkach, kurczaku
KWAS FOLIOWY
• wpływa na syntezę
neurotransmiterów (dopaminy, serotoniny i noradrenaliny);
• występuje w zbożach
śniadaniowych, chlebie i sokach fortyfikowanych, warzywach zielonych
liściastych, groszku, owocach cytrusowych
WITAMINA B12
• mechanizm działania podobny do
kwasu foliowego – tworzenie komórek nerwowych, metabolizm
węglowodanów i tłuszczu;
• występuje w chudym mięsie,
rybach, kurczaku, jajach, produktach mlecznych, napojach sojowych
wzbogaconych B12
WITAMINA WITAMINA B6
• mechanizm działania podobny do
kwasu foliowego – metabolizm białka;
• występuje w chudym mięsie,
rybach, kurczaku, drożdżach, orzechach, całych ziarnach zbóż,
warzywach
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.