wtorek, 10 stycznia 2012

10:30


GLUKOZA

• główne paliwo dla mózgu;
• występuje w produktach zawierających skrobię (makaron, ziemniaki, chleb, ryż, zboża) i innych cukrach (owoce, mleko, cukier dodany)

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3

• potrzebne w dużych ilościach w mózgu, układzie nerwowym; regulują przepuszczalność i płynność błon; zwiększają krążenie krwi, obniżają depresję;
• występują w rybach (łosoś, sardynki, tuńczyk, pstrąg), jajach wzbogaconych w omega-3, nasionach lnu, oleju rzepakowym, orzechach włoskich

JOD

• niezbędny do rozwoju i funkcjonowania mózgu niemowląt, dzieci i młodzieży;
• występuje w rybach, owocach morza, glonach morskich, soli jodowanej

ŻELAZO

• bierze udział w dostarczaniu tlenu do komórek, dzięki czemu zapewnia energię; zwiększa zdolność uczenia się i poprawia nastrój;
• występuje w chudym mięsie czerwonym, wieprzowinie, kurczaku, rybach, nasionach zbóż, warzywach zielonych, warzywach strączkowych, suszonych owocach

CYNK

• zwiększa koncentrację i pamięć;
• występuje w owocach morza (skorupiaki), chudym mięsie czerwonym, wątrobie, nerkach, kurczaku

KWAS FOLIOWY

• wpływa na syntezę neurotransmiterów (dopaminy, serotoniny i noradrenaliny);
• występuje w zbożach śniadaniowych, chlebie i sokach fortyfikowanych, warzywach zielonych liściastych, groszku, owocach cytrusowych

WITAMINA B12

• mechanizm działania podobny do kwasu foliowego – tworzenie komórek nerwowych, metabolizm węglowodanów i tłuszczu;
• występuje w chudym mięsie, rybach, kurczaku, jajach, produktach mlecznych, napojach sojowych wzbogaconych B12

WITAMINA WITAMINA B6

• mechanizm działania podobny do kwasu foliowego – metabolizm białka;
• występuje w chudym mięsie, rybach, kurczaku, drożdżach, orzechach, całych ziarnach zbóż, warzywach

0 komentarze:

Prześlij komentarz