Chcesz cieszyć się ładną sylwetką,
nieskazitelną cerą i wigorem? Nie lubisz rezygnować ze słodkiej
przyjemności delektowania się czekoladą... Aromat czekolady kusi i
uwodzi... Czy możesz ulegać naszemu słodkiemu nałogowi, a mimo to
nie tyć? Okazuje się, że to całkiem możliwe!
W Stanach Zjednoczonych i praktycznie
całej Europie RAW dieta bije popularnością niemalże każdą inną
dietę. I choć każda dieta czegoś zakazuje, ta wydaje się całkiem
przyjemna, biorąc pod uwagę fakt, że przyzwala, a nawet zachęca
do spożywania czekolady! Nie chodzi jednak o jakąkolwiek czekoladę.
RAW dieta, surowa dieta lub bardziej po polsku witarianizm to taki
sposób odżywiania, który przyzwala na jedzenie żywności
ożywionej, czyli takiej, która nie została poddana obróbce
termicznej. Do grona entuzjastów RAW diety można zaliczyć między
innymi Demi Moore, Natalie Portman czy Uhrme Thurman. Sting jest
również wielkim propagatorem tej diety, a Madonna bywając w
Stanach odwiedza popularne restauracje raw.
Jaka jest różnica pomiędzy gotowanym
a surowym jedzeniem?
W 1930 roku Dr Paul Kouchakoff z grupą
lekarzy, przeprowadził badania w Szwajcarskim Instytucie Chemii
Klinicznej odnośnie wpływu żywności gotowanej i surowej na układ
immunologiczny. Wyniki tych badań były jednoznaczne. Surowa
żywność jest rozpoznawalna i akceptowana przez ciało, natomiast
gdy spożywamy żywność, która została poddana obróbce cieplnej
powyżej 47 stopni Celsjusza, nasz organizm zwiększa ilość białych
krwinek. Taka zwiększona produkcja leukocytów dowodzi, że żywność
przetworzona termicznie jest nierozpoznawalna przez organizm.
Zadaniem białych krwinek jest rozpoznanie zagrożenia i ochrona, ich
liczba wzrasta, gdy organizm jest zaatakowany przez wirusy, osłabiony
lub ma kontakt z toksycznymi substancjami, również w kontakcie z
gotowaną gotowaną żywnością. Warto dodać, że eksperyment
dowiódł iż taka reakcja nie zachodzi w przypadku konsumpcji
żywności surowej.
W praktyce oznacza to, że żywność
RAW jest lepiej przyswajalna, a wszystkie składniki odżywcze w niej
zawarte lepiej wykorzystywane przez organizm. Organizm nie jest więc
obciążony i nie musi używać własnych rezerw enzymatycznych,
które może przeznaczyć na przykład na leczenie organizmu lub
odnawianie komórek, czyli spożywanie żywności RAW opóźnia
również efekty starzenia się organizmu!
Co za tym je Demi Moore i inni wszyscy
stosujący RAW dietę?
Warzywa, owoce, nasiona, orzechy,
ziarna, glony, kiełki, superfoods... I wbrew pozorom taki zawężony
wybór wciąż pozostawia wiele do popisu w kuchni! W internecie nie
brakuje kolorowych przepisów i fantazyjnych raw dań... Można
stworzyć mleka na bazie orzechów z kakao, posłodzonym egzotycznym
syropem z agawy lub syropem z korzenia yakonu! Do tego czekolada z
nieprażonego kakao z mesquite... Na deser lody, ciasto... Gęste
dipy, pizza, spaghetti, tortilla…Można stworzyć praktycznie każdą
wersję raw ulubionego gotowanego posiłku. Blogowicze prześcigają
się w pomysłach. I choć dieta jest wciąż mało znana w Polsce,
już o niej słychać, jest nawet pierwszy sklep internetowy.
Niewątpliwym atutem RAW produktów dostępnych że są one
bezglutenowe, wolne od cukru, nabiału, soi i składników
genetycznie modyfikowanych, co sprawia, że są idealne dla
cukrzyków, chorych na celiakię, a przede wszystkim dzieci!
RAW dieta jak się okazuje z relacji
wielu ludzi, którzy ją zastosowali, nie tylko jest idealnym
sposobem na pozbycie się wagi i problemów z cerą czy celluitisem,
ale również pomaga wyleczyć tak poważne choroby jak nowotwory,
cukrzycę czy otyłość. Angela Stoke z Anglii jest przykładem na
to, co można osiągnąć na tej diecie.
Wydaje się, że genialność tej diety
jest ukryta w jej prostocie...
Witariańskie słodycze to
prawdopodobnie najzdrowsze słodycze dostępne na rynku, tworząc tym
samym idealny wybór dla rodziców, którzy nie chcą zakazywać
swoim dzieciom czerpania radości z naturalnych słodkich smaków.
Słodycze witariańskie są suszone w
bardzo niskich temperaturach, zawsze poniżej 42 stopni Celsjusza.
Taka delikatna obróbka umożliwia zachowanie pakietu cennych
witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i enzymów w nienaruszonej
formie i składzie. Słodycze są słodzone świeżo wyciśniętymi
sokami z ekologicznych owoców lub syropem z agawy meksykańskiej,
która jest trzykrotnie słodsza od cukru i która równocześnie ma
czterokrotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier. Pozostałymi
składnikami witariańskich słodyczy i przekąsek są nieprażone
ziarna, orzechy i nasiona (w tym ziarno kakaowca), owoce, warzywa i
naturalne przyprawy. Słodycze witariańskie to również idealny
wybór dla cukrzyków, cierpiących na alergię glutenową i inne
alergie pokarmowe. Witariańskie produkty są wolne od cukru, syropu
jęczmiennego, melasy, glutenu, nabiału, laktozy, skrobi, soi,
drożdży, składników genetycznie modyfikowanych, polepszaczy i
konserwantów.
http://artelis.pl/artykuly/30772/jedz-czekolade-nie-tyj-i-wygladaj-rewelacyjnie
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.