poniedziałek, 14 listopada 2011

16:53

Wolne rodniki organizm wykorzystuje do walki z toksynami i bakteriami chorobotwórczymi. Jednak gdy jest ich za dużo, niszczą każdą napotkaną komórkę.

Wolne rodniki nie są żywymi organizmami. Są to cząsteczki związków organicznych, które powstają w procesie przemiany tlenu w energię. W skład zwykłych cząsteczek i atomów wchodzi kilka par elektronów. Wolne rodniki mają tylko jeden elektron, który dąży do znalezienia partnera lub też pozbyć się samotnika. Wykorzystują do tego każdy związek chemiczny występujący w komórkach. To zjawisko pomaga naszemu układowi odpornościowemu niszczyć bakterie wywołujące choroby. Ale dzieje się tylko wówczas kiedy prowadzimy zdrowy tryb życia. Jeśli palimy, pijemy alkohol w nadmiernych ilościach, nieprawidłowo się odżywiamy, żyjemy w stresie, zażywamy leki, nadmiernie się wystawiamy na promienie UV, proces metabolizmu tlenu ulega zakłóceniu, w wyniku czego w naszym organizmie powstaje zbyt duża ilość wolnych rodników - zaczynają się kłopoty zdrowotne.


Szkodliwy wpływ wolnych rodników

Wolne rodniki krążą po naszym organizmie z prędkością pocisku i niszczą wszystko, co napotkają po drodze. I chociaż nie są żywymi organizmami, mogą się rozmnażać i tworzyć kolejne wolne rodniki. Gdy jest ich bardzo dużo, ich negatywny wpływ na zdrowie człowieka jest ogromny. Wolne rodniki bywają przyczyną chorób serca, nerek, układu krążenia i nerwowego. Uszkadzają materiał genetyczny komórek, co przyczynia się do powstawania nowotworów. Osłabiają układ odpornościowy i niszczą krwinki czerwone, co w skrajnych przypadkach może podprowadzić do anemii. Bardzo niekorzystne wpływają na stan skóry, włosów, powodując powstawanie zmarszczek i wypadanie włosów.

Pomocne przeciwutleniacze

Skuteczną ochroną w walce z wolnymi rodnikami są antyoksydanty zwane inaczej przeciwutleniaczami. Substancje te mają zdolność do wiązania i neutralizowania szkodliwych cząsteczek. Silnym przeciwutleniaczem jest kwas askorbinowy - witamina C. Skraca ona czas infekcji, przyspiesza gojenie ran, wspomaga produkcję kolagenu, uszczelnia naczynia krwionośne. Najwięcej witaminy znajduje się w owocach: dzikiej róży, cytrusach, porzeczkach, winogronach, kiwi, malinach, truskawkach oraz w warzywach: czosnek, kapusta, brukselka, kalafior. szpinak, zielony groszek, cebula, ziemniaki.

Do antyoksydantów zaliczamy również witaminę E. Chroni ona serce i naczynia krwionośne, pomaga transportować składniki odżywcze do komórek, spowalnia proces starzenia się organizmu. Witaminy E należy szukać: w pieczywie i makaronach pełnoziarnistych, zielonych warzywach, olejach roślinnych (słonecznikowym sojowym, kukurydzianym). Bardzo silnym przeciwutleniaczem są pomidory - bogate w likopen oraz marchew - źródło karotenu.

Najważniejszy antyoksydant

Jednak najważniejszego przeciwutleniacza nie znajdziemy w pożywieniu, nasz organizm musi go sam wyprodukować - jest to glutation. Bez niego nasza wątroba rozpadłaby się na skutek ogromnej ilości kumulujących się w niej toksyn. Nasz organizm miałby niewielkie szanse zwalczyć działanie bakterii i wirusów. Ponadto, od glutationu zależy prawidłowe działanie innych antyoksydantów, w tym witaminy C i E. Badania kliniczne pokazują, że wysoki poziom glutationu może pomóc w leczeniu wielu powszechnie występujących chorób - chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, astmy, uzależnienia od tytoniu, chorób wątroby, AIDS i wielu innych. Glutation stanowi dla organizmu narzędzie do walki z wieloma zagrożeniami, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje. Wysoki poziom glutationu ma korzystny wpływ także u ludzi zdrowych przez zwiększanie zdolności unieszkodliwiania toksyn, zwalczania czynników zakaźnych, komórek przedrakowych i kontrolowanie procesów starzenia. Obniżenie poziomu glutationu jest skutkiem starzenia się, co uwidacznia się szczególnie mocno w takich przypadkach jak choroba Parkinsona i Alzheimera.

Glutation produkują komórki organizmu. Nie można go po prostu zjeść. Jeśli połkniemy glutation, w większości zostanie on po prostu usunięty z naszego organizmu. Aby podwyższyć poziom glutationu, należy dostarczyć organizmowi prekursorów, czyli budulców glutationu. Możemy jeść produkty, które zawierają aminokwasy niezbędne do jego wytwarzania. Znajdziemy je w warzywach, surowy, mięsie, surowych jajach, surowym mleku. Jednaj z uwagi na obecność w tych produktach bakterii należy uważać z jakiego źródła one pochodzą. Żywność bogata w glutation to: awokado, szparagi, brokuły, brukselka, czosnek, cebula, kapusta (najlepiej stosować soki z tych warzyw).

Inne sposoby walki z wolnymi rodnikami

Istnieją farmakologiczne sposoby podniesienia glutationu, wykorzystywane przez lekarzy, ale nie należy korzystać z nich na własną rękę, by nie doprowadzić do efektów ubocznych. Istnieją sposoby, by w naturalny sposób podnieść poziom glutationu. Do nich należą spożywanie pewnych produktów oraz suplementy diety.

W walce z wolnymi rodnikami pomaga przede wszystkim zdrowy tryb życia - aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie, sen, nie palenie papierów, nie nadużywanie alkoholu (dozwolona lampka czerwonego wina). Silnym przeciwutleniaczem są herbaty: zielona, czerwona, biała, warto wprowadzić je do codziennego menu. Nie zapominajmy o rybach, orzechach, nabiale.

0 komentarze:

Prześlij komentarz