sobota, 5 listopada 2011

09:28
Jak odróżnić?Polski czosnek jest mniejszy, kolor jego łupki to brąz albo róż i fiolet, na załączonym zdjęciu wyraźnie widać kolor fioletowy. Ma też znacznie intensywniejszy zapach i przede wszystkim ostrzejszy smak. Natomiast chiński ma większe główki i ząbki. Jego łupka ma kolor biały lub prawie biały. Smak ma dużo łagodniejszy, prawie słodkawy. Co ważne chiński czosnek trafia do Polski nielegalnie drogą przemytu, aby uniknąć cła. Często znajduje się on poza wszelką kontrolą jakości. Tylko w styczniu w Polsce udaremniono prawie 150 ton takiej kontrabandy!Na stronach internetowych dużo jest opisów i zdjęć, dla mnie jest jasne że wielkość w przypadku czosnku ma znaczenie w smaku faktycznie nie jest tak ostry jak nasz czosnek. Jeżeli ktoś na inne sposoby proszę o informację w komentarzach.
Nowszy post
Previous
This is the last post.

0 komentarze:

Prześlij komentarz