poniedziałek, 21 listopada 2011

11:45

Mało znana w Polsce dieta ryżowa to jedna z najskuteczniejszych diet na świecie. Opracowana została na amerykańskim Duke University, gdzie przebadano ją pod kątem bezpieczeństwa. Została wymyślona w roku 1934 przez Waltera Kempnera. Podczas swoich badań wpływu różnego jedzenia na choroby jak nadciśnienie czy cukrzyca odkrył on, że te występują rzadziej u osób, które spożywają duże ilości ryżu. Stworzył więc dietę opartą na ryżu, owocach, sokach z dodatkiem suplementów, witamin i żelaza. W USA stosuje się ją leczeniu przewlekłych chorób. Dieta ryżowa stosowana od lat 40-tych tych minionego wieku przez lata stała się kompletnym, sprawdzonym i powszechnie szanowanym program dietetycznym poprawiającym stan zdrowia. Jest programem stworzonym do szybkiego odchudzanie w czasie od 2 do 4 tygodni. A co najlepsze obiecuje utratę 10 kg w miesiąc.

Jest to dieta mało kaloryczna, restrykcyjna, bowiem dostarcza dziennie około 1000 kalorii. Dieta powoduje jednak, że w czasie jej stosowania czujemy się syci. Bez konsultacji z lekarzem można ją stosować przez 2-3 tygodnie i powtórzyć dopiero po 3 miesiącach. Jeśli chcemy stosować ją dłużej lub częściej to koniecznie skonsultujmy to z lekarzem.

Ważne jest aby wzbogacić dietę takimi składnikami bogatymi w witaminę B1 jak: warzywa, owoce, mięso białe, produkty zbożowe grubego przemiału, rośliny strączkowe, drożdże, orzechy, słonecznik i ryby. W czasie trwania diety dopuszczalne są przekąski w postaci owoców np. pół banana, 1 pomarańcza lub jabłko. Dozwolone jest też pieczywo chrupkie w postaci 1 lub 2 kromek dziennie (wtedy bez owoców). Możemy też skusić się na mały jogurt naturalny lub kefir. Dieta ryżowa jest uboga w sól i tłuszcz.

Jednak jej główny składnik to ryż, który zawiera dużo potasu i mało sodu, dzięki czemu usuwa nadmiar wody z tkanek. Zapewnia także organizmowi równowagę kwasowo-zasadową, co usprawnia trawienie. Ziarna ryżu zawierają śladowe ilości tłuszczu, są niskokaloryczne. Dlatego można najadać się do syta. To magnez sprawia że nie czuje się głodu. Dieta dostarcza dużej ilości witamin, błonnika i magnezu, który pozwala utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Oprócz trzech podstawowych posiłków należy codziennie pić 2 litry płynów: wody niegazowanej, soków owocowych, herbatek ziołowych.

Jest to dieta bogata w błonnik, a jej główne zalety to obniżanie poziomu cholesterolu we krwi i pozytywny wpływ na serce. Błonnik wpływa także pozytywnie na pracę jelit i pomaga usuwać toksyny powstałe podczas procesów trawiennych. Poza tym błonnik wypełnia żołądek a nie jest trawiony, więc daje uczucie sytości pomimo, że nie wpływa znacząco na ilość spożywanych kalorii.

Przykładowe jadłospis diety ryżowej:

Śniadanie:

1) Gotowany ryż z jogurtem light i owocami, szklanka nie słodzonej herbaty.

2) 1 kromka chleba pełnoziarnistego z masłem i 1 rożek serka topionego bez dodatków, kawa lub herbata bez cukru lub ze słodzikiem.

3) 1 kromka chleba z wędliną lub białym serem, kawa lub herbata bez cukru lub ze słodzikiem.

4) 2 kromki chleba plus 150 g gotowanej fasoli.

5) Szklanka soku pomidorowego, pudding owocowy z suszoną śliwką i łyżką rodzynek.

6) 3 kromki chleba ryżowego, liść zielonej sałaty, 2 plastry pomidora, 1 rzodkiewka.

7) Szklanka soku pomarańczowego i sałatka z pomarańczy, jabłka, ananasa, czerwonej papryki, banana i ryżu.

8) Ryż z bananem.

9) 3-4 wafle ryżowe cienko posmarowane masłem i miodem naturalnym, jabłko.

10) 3 wafle ryżowe cienko posmarowane topionym serkiem, jajecznica z 2 jajek ze szczypiorkiem usmażona na łyżce margaryny, kiwi.

II Śniadanie:

1) 2 kromki pieczywa ciemnego z plasterkiem chudej wędliny i sałatą, jabłko.

2) 2 wafle ryżowe z ananasem, mała pomarańcza.

3) 1 szklanka mleka, 1 jogurt naturalny lub 100 g twarogu, 1 owoc średniej wielkości.

4) Kromka chleba pełnoziarnistego z żółtym serem i sałatą, kiwi.

5) Pół szklanki ryżu dmuchanego zalanego szklanką mleka, łyżka konfitur z żurawiny.

6) 2 jajka na twardo, kromka chleba, herbata.

7) Koktajl bananowy.

8) 2 kromki pieczywa ciemnego z sałatą, serem białym i pomidorem.

9) 2 wafle ryżowe, 4 łyżki twarożku wiejskiego, 4 rzodkiewki.

10) 1 kromka ciemnego chleba z miodem, sok z dyni.

Obiad:

1) Gotowany ryż z kawałkiem piersi z kurczaka, do popicia sok warzywny.

2) Ryż z groszkiem, 2 liście zielonej sałaty, szklanka soku pomarańczowego.

3) 3 szklanki nie gotowanych warzyw lub 1,5 szklanki warzyw gotowanych i ryż na sypko.

4) Sałatka wegetariańska z brązowym ryżem i ananasem.

5) Garnek warzyw z ryżem na wołowinie.

6) Gotowany ryż, grillowana pierś kurczaka, surówka ze szparagów i truskawek (można je zastąpić jabłkiem, pomarańczą lub brzoskwinią).

7) Ryż po chińsku.

8) Kotleciki ryżowe z zieloną sałatą i pomidorem.

9) Ragout z indyka z brązowym ryżem i surówką z czerwonej kapusty.

10) Knedle z ryżu ze śliwką.

Podwieczorek

1) Sałatka warzywna (groszek, fasola, kukurydza, odrobina jogurtu, zioła).

2) 400 g owoców np: truskawek.

3) Koktajl owocowy.

4) Pudding morelowy.

5) 2 wafle ryżowe z konfiturą żurawinową, sok.

6) Mus ryżowo-dyniowy.

7) Kawałek arbuza, 2 ciasteczka ryżowe.

8) Koktajl marchwiowo-pomarańczowy.

9) 2 ryżowe racuszki, sok grapefruitowy.

10) 2 szyszki ryżowe, herbata.

Kolacja

1) Ryż zapiekany z jabłkami i odrobiną cynamonu.

2) Ryż z jogurtem naturalnym i serem żółtym.

3) Sałatka z kurczakiem, ryżem i sosem winegret.

4) Zapiekanka ryżowa z cebulką, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.

5) Grillowany dzwonek łososia, 3 łyżki gotowanego ryżu (białego i brązowego), kilka strąków gotowanej fasolki szparagowej.

6) 4 wafle ryżowe posmarowane masłem, 2 listki sałaty, serek wiejski ze szczypiorkiem, posiekaną natką pietruszki, tymiankiem i rzeżuchą, skropić sokiem z cytryny.

7) 3 – 4 wafle ryżowe z pastą z ryby wędzonej.

8) Sałatka z ryżu, papryki i kukurydzy.

9) Pilaw z ryżu na zielono.

10) Risotto z pieczarkami, cebulą i czosnkiem.

Przykładowe przepisy:

Kurczak w sosie z ryżem

Składniki: torebka ryżu (na osobę),jedna podwójna pierś z kurczaka, sos miodowo-musztardowy, przyprawy.

Przygotowanie: Pierś z kurczaka pociąć na małe kawałeczki, przyprawić. Wrzucić na patelnię, podsmażać na tłuszczu, co pewien czas mieszając. Zagotować osoloną wodę wrzucić po 1 torebce ryżu na osobę. Po zagotowaniu ryż w torebkach przepłukać zimną wodą, i wysypać na papierowy ręcznik, odsączyć, wyłożyć na talerze. Do upieczonych kawałków piersi z kurczaka dodać sos i mieszać do zagotowania. Sos z mięsem wylać na ryż.

Zapiekany ryż z kawałkami kurczaka

Składniki: 3 torebki ryżu,1 pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, kostka rosołowa na 1,5 litra przegotowanej wody, ulubione warzywa.

Przygotowanie: Wsypać na patelnię ryż z torebeczki, wlać 2 łyżki oleju, następnie podsmażać ryż aż do zarumienienia. Przełożyć ryż z patelni do naczynia żaroodpornego i zalać rosołkiem, następnie włożyć do piekarnika i piec w temp 150o aż się zrobi mięciutki. Trzeba od czasu do czasu przemieszać, żeby się nie poprzyklejał do naczynia. Pierś z kurczaka pokroić na kwadraciki, doprawić, wrzucić na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Warzywa ugotować. Zapieczony ryż wyłożyć na talerze, obok ułożyć mięso.

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki: szklanka ryżu, 60 dag jabłek, mleko, masło, cynamon, sól, cukier.

Przygotowanie: Ryż ugotować w wodzie i mleku dodać szczyptę soli i masło. Obrać jabłka ze skórki i zetrzeć na tarce. Potem dodać cukru i cynamonu. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C. Naczynie wysmarować masłem, na dnie rozłożyć połowę ryżu i włożyć łyżkę masła. Całość przykryć jabłkami. Potem położyć drugą warstwę z ryżu, masła i jabłek. Wstawić do piekarnika na 30-40 min.

Ryż z groszkiem i serem

Składniki: 350 g ryżu, 3 łyżki masła, 200 g cebuli, 1 l bulionu, 250 g zielonego groszku, 60 g startego sera, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie: Posiekać cebulę i przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać ryż. Całość wymieszać i smażyć aż ryż stanie się szklisty po czym wrzucić groszek i podlać odrobiną bulionu. Trzymać na ogniu aż ryż wchłonie cały płyn i wlewamy kolejne porcje do wchłonięcia całego bulionu. Po tym czasie dodać jeszcze ser i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przykryć na 3 min. po czym zdjąć pokrywkę i posypać posiekaną natką pietruszki.

Knedle z ryżu ze śliwką

Składniki: 1 kg węgierek, 200 g ryżu, 700 ml mleka, 3 jajka, 1 jajko, bułka tarta, cukier, sól.

Przygotowanie: Ryż zalać mlekiem i ugotować na miękko, wówczas dodać sól oraz cukier.

W między czasie z 3 białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę. Następnie ryż przestudzić i dodać do niego żółtka. Całość dokładnie wymieszać, dodać pianę i delikatnie połączyć. Śliwki maczać w cieście tworząc okrągłe knedle, które maczać w roztrzepanym jajku a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Pilaw z ryżu na zielono

Składniki: 3 łyżki masła, 2 szklanki posiekanej cebuli, 2 szklanki ryżu, ½ szklanki posiekanego estragonu, szczypiorku, pietruszki, koperku i trybuli, 4 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, 1 liść laurowy.

Przygotowanie: Na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ja około 5 min. Po tym czasie dodać ryżu i trzymać na ogniu do momentu, aż się zarumieni. W między czasie bulion zmiksować z ziołami, solą oraz pieprzem po czym dodać wszystko do ryżu. Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Wrzucić jeszcze liść laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 min., aż ryż wchłonie cały płyn.

Risotto z wieprzowiną

Składniki: ryż 80 dag, mięso wieprzowe 80 dag, cebula 25 dag, tłuszcz 15 dag, bułka tarta 2,5 dag, koncentrat pomidorowy 12,5 dag sól, pieprz.

Przygotowanie: Ryż należy ugotować na półsypko, mięso pokroić w kostkę, poddusić wraz z

cebulką i wymieszać z ryżem, następnie przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem, zalać wszystko koncentratem pomidorowym, zapiec i pokroić na porcje.

Risotto z kurkami, cebulą i czosnkiem

Składniki: kurki, 6 łyżek niesolonego mleka, 4 cebule, 10 ząbków czosnku, 1 szklanka ryżu, 5 szklanek bulionu warzywnego, 2 łyżki startego parmezanu, 1 pęczek młodej cebuli, oliwa z oliwek np. truflowa lub czosnkowa.

Przygotowanie: Na 5 łyżek rozgrzanego masła wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, smażyć około 2 min. po czym dodać posiekane trzony kurek. Smażyć około 1 min., doprawić do smaku solą i wymieszać razem z ryżem. Następnie wlać 1 szklankę bulionu i cały czas mieszając trzymać na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn po czym znowu wlać 1 szklankę bulionu i powtarzać tą czynność do skończenia się bulionu. Gdy wypruje już cały płyn dodać resztę masła oraz ser. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Kurkami (spażonymi) posypać risotto po rozłożeniu na talerze. Udekorować młodą cebulką i skropić oliwą.

Ryż z wołowiną z warzywami

Składniki: 1 kalafior, 10 dag brukselki, 20-30 dag wołowiny, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, 1 i ½ szklanki ryżu, 2 i ¼ szklanki wody, 1 łyżka smalcu, 1 szklanka rosołu, ½ łyżki sou sojowego. Marynata: 1 łyżka sosu sojowego, ½ łyżeczki imbiru, ½ łyżki cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie: Składniki podane na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą po czym zalać nią mięso pokrojone w kostkę, odstawić na 15 min. W między czasie ugotować ryż na sypko. Następnie mięso przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, wówczas go wyjąć a na tą samą patelnie wlać pozostały olej i gdy się rozgrzeje wrzucić kalafior podzielony na różyczki oraz brukselkę. Całość wmieszać i doprawić do smaku solą i smażyć przez chwilę. Ponownie włożyć na patelnię mięso, ryż oraz smalec. Zalać całość rosołem, doprowadzić do wrzenia, pozostawić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. Przed podaniem skropić sosem sojowym.

Ryżowe kotleciki

Składniki: 25 dag. Ryżu, 3 jajka, pęczek dymki, sól, 15 dag żółtego sera, 1 papryczka chilli, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 kg pomidorów, 4 łyżki masła, olej.

Przygotowanie: Dymkę, szczypior i chilli posiekać, pomidory pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. Na 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli. Wsypać ryż, smażyć chwilę po czym zalać 1/2 l wody, posolić i ugotować. Przestudzić, dodać bułkę tartą, jajka, sól, chilli i połowę sera. Wyrobić na masę, uformować z niej kotleciki i usmażyć na oleju. Na pozostałym maśle zeszklić resztę dymki, dodać pomidory i dusić 5 min. Dodać szczypior i przełożyć pomidory do naczynia żaroodpornego . Ułożyć na nich kotleciki, posypać resztą sera i zapiekać do zrumienienia.

Kotlety z mięsa i ryżu

Składniki: 30 dkg mięsa bez kości, 1/2 szklanki ryżu, 1 jajo, 3 cebule, 3 łyżki posiekanej naci pietruszki, sól, pieprz, tarta bułka, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: Ryż ugotować na półsypko. Oczyszczone, umyte mięso zemleć w maszynce, dodać do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy mięsno-ryżowej, wymieszać z nacią pietruszki i jajem, posolić, przyprawić pieprzem. Z przygotowanej masy formować owalne kotlety, otaczać je w tartej bułce, smażyć na tłuszczu. Po usmażeniu wstawić na 10 min. do piekarnika. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i surówką lub sałatką z warzyw.

Pudding z mango

Składniki: 2 szklanki kleistego ryżu tajskiego (lub okrągłoziarnistego ryżu puddingowego), 1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki, szczypta soli, 2 łyżki słodziku, 2 duże dojrzałe mango obrane i pokrojone na cząstki.

Przygotowanie: Tajski ryż, zalać zimną wodą, odstawić na godzinę, a następnie osączyć. Przełożyć do garnka, wlać mleko, dodać sól, słodzik oraz 1 i 1/4 szklanki wody. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować bez przykrycia około 8-10 min., aż ryż wchłonie cały płyn. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 min. Przełożyć ryż do miseczki, gotować na parze przez 15-20 min., aż ryż będzie miękki. Gotowy ryż przełożyć do porcjowych miseczek. Ostudzić do temperatury pokojowej, podawać z mango. Ryż puddingowy należy przygotować według przepisu na pudełku, dodając zamiast części wody mleko kokosowe. Ryż można także podawać z truskawkami lub innymi sezonowymi owocami.

Sholeh Zard

Składniki: 1 szklanka ryżu, 6 szklanek wody, pół łyżeczki soli, 2 szklanki cukru, pół szklanki niesolonego masła, pół szklanki niesolonych migdałów, pół łyżeczki szafranu, 1 łyżeczka kardamonu (zmielonego), pół szklanki wody różanej.

Przygotowanie: Opłukać ryż i ugotować z 4 szklankami wody. Doprowadzić wodę do wrzenia. Następnie przykryć garnek i gotować na małym/średnim ogniu jeszcze przez około 40 min. Ryż musi być miękki. Po 40 min. dodać 2 szklanki wody i cukier. Gotować przez około 25 min. od czasu do czasu mieszając. Nie wolno mieszać za często. Szafran rozetrzeć z odrobiną cukru. Dodać do niego 2 łyżki stołowe gorącej wody. Mieszać. Do garnka z ryżem dodać masło, migdały (mogą być posiekane), wodę szafranową, wodę różaną i kardamon. Mieszać. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 20 min. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i gotować przez następne 20 min., albo do czasu, jak masa zacznie przypominać budyń. Po ugotowaniu przełożyć do małych naczyń. Udekorować pistacjami, wiórkami kokosowymi, cynamonem, itp. Ostudzony deser włożyć na parę godzin do lodówki.

Pudding ryżowy z truskawkami

Składniki: 60 g ryżu abrorio lub jaśminowego, 250 ml mleka (lub pół na pół z wodą), łyżeczka cukru lub więcej do smaku, kilka truskawek, 40 ml jogurtu 0%.

Przygotowanie: W rondelku zagotować mleko, wsypać ryż i cukier. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu, ok. 30-40 min. Gdy ryż wchłonie cały płyn (mleko lub mleko + wodę) i jest miękki (jeśli nie to dodać jeszcze mleka i jeszcze gotować) dodać jogurt, zestawić z ognia, przykryć i pozwolić mu się wchłonąć. Na dnie salaterki rozłożyć przekrojone na pół (i umyte) truskawki, na nie rozłożyć ryż. Wierzch udekorować truskawkami i cynamonem lub gorzkim kakao.

Sałatka z ryżu i ogórka

Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu, 1/4 długiego zielonego ogórka, 4 grubsze plastry szynki (nie konserwowej, raczej o bardziej wyrazistym smaku), 4 plastry sera królewskiego, puszka słodkiej kukurydzy, pół kabanosa. Sos: 2 gałązki koperku (posiekane), 1 mały jogurt naturalny, 1 łyżka majonezu, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), 2 szczypty przyprawy: suszone pomidory z bazylią.

Przygotowanie: Ogórka (bez skóry) pokroić na większe kawałki, ser i szynkę w kosteczkę, kabanosa na plasterki. W półmisku wymieszać na początku tylko ryż z przygotowanym sosem, potem dodać resztę składników.

Sałatka ryżowo-paprykowa

Składniki: woreczek ryżu, dwa filety z kurczaka, plasterek szynki (gruby) papryka czerwona, papryka żółta, puszka kukurydzy, 2 pory, 1-2 łyżki przyprawy curry, sól, pieprz, olej do smażenia, kilka łyżek majonezu.

Przygotowanie: Kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Obtoczyć w curry i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ryż ugotować, wystudzić. Papryki pokroić w kostkę, por drobno posiekać . Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Dokładnie wymieszać.

Ryż po chińsku

Składniki: 25 dag ryżu, 4 dymki, 25 dag wołowiny, 1 białko, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, kawałek korzenia imbiru lub imbir w proszku, kapary, sól, pieprz.

Przygotowanie: Opłukany ryż zagotować w półtorej szklanki osolonej wody. Zawinąć w koc. Odstawić na 4 godz. Mięso pokroić w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir i czosnek obrać i posiekać. Z cukru, połowy sosu sojowego i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka sporządzić marynatę. Marynować w niej mięso 15 min. Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Wrzucić czosnek i cebulę, dodać mięso z marynatą i imbir. Smażyć na ostrym ogniu przez 2 min., cały czas mieszając. Dodać resztę alkoholu i sosu sojowego. Połączyć z ryżem, dodać sól i pieprz, posypać pokrojoną w paski kapustą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz