czwartek, 17 listopada 2011

10:07
Polecam film „ Jedzenie ma znaczenie...” i wpis poniżej:



Oto główne myśli z filmu i przemyślenia:

1. Let thy food be thy medicine, and thy medicine be thy food

Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem

Hipokrates (460 - 370 p.n.e.)

Hipokrates wierzył, że ludzkie ciało posiada wrodzoną zdolność samoleczenia. Rolą lekarza jest "po pierwsze nie szkodzić".

2. "Dobre zdrowie jest sensowne, ale nie jest dochodowe."

3. Optimum nutrition is the medicine of tomorrow.

Optymalne żywienie jest medycyną jutra.

Dr Linus Pauling

4. Pamiętajmy: YOU ARE WHAT YOU EAT - JESTEŚ TYM CO JESZ

5. "Jeśli jesz śmieci, będziesz śmietnikiem."

6. Żywność w sklepie ma conajmniej kilka dni, jeśli nie dłużej. Dlatego nie ma zbyt wiele wartości odżywczych.

7. Pamiętajmy, że żywność jest pryskana różnego rodzaju pestycydami - środkami ochrony roślin. Wikipedia wymienia kilka typów pestycydów:

algicydy – zwalczające glony
bakteriocydy – zwalczające bakterie
fungicydy – zwalczające grzyby
herbicydy – zwalczające chwasty
regulatory wzrostu - środki stymulujące lub hamujące procesy życiowe roślin
defloranty - środki do usuwania nadmiernej ilości kwiatów
defolianty - środki do odlistniania roślin
desykanty - środki do wysuszania roślin
zoocydy - środki do zwalczania szkodników zwierzęcych
aficydy - zwalczające mszyce
akarycydy – zwalczające roztocze
insektycydy – zwalczające owady
larwicydy - zwalczające larwy
moluskocydy - zwalczające mięczaki
nematocydy – zwalczające nicienie
owicydy - zwalczające jaja owadów i roztoczy
rodentycydy – zwalczające gryzonie
8. Czy żywność genetycznie modyfikowana jest rzeczywiście lepsza i zdrowsza?

9. Ziemia uorawna powinna zawierać co najmniej 52 minerały, takie jak wapń, magnez, mangan, cynk, żelazo i inne. Nawozy zawierają tylko 3 główne minerały: azot, fosfor, potas. Zubożona i wyjałowiona ziemia jest słabsza, tym samym rośliny na niej uprawiane są mniej odporne na grzyby, szkodniki, choroby itd. Dlatego rolnicy potrzebują pestycydów - związków chemicznych, które często są silnie trujące i żrące.

10. W gotowanej żywności nie ma potrzebnych nam enzymów. Co najmniej 51 % spożywanej przez nas żywności powinno być surowej.

11. SUPERFOOD - Super żywność zawiera niezwykle dużo wartości odżywczych, witamin i minerałów. Super żywność bardzo często posiada właściwości lecznicze, wydłuża życie, wygładza skórę, daje dobre samopoczucie, chroni przed chorobami (m.in. rakiem).

Spirulina - ta mikroalga posiada najwyższą na świecie zawartość łatwo przyswajalnych białek.
Ziarna kakaowca - jedno z najlepszych na świecie źródeł magnezu, chromu, żelaza, manganu, cynku, miedzi, witaminy C. Zawierają również antyoksydanty (przeciwutleniacze).


We fragmencie o super żywności widzimy zdjęcia i nazwy wielu super produktów. Oto, co udało mi się wyłapać - dzisiaj lekcja angielskiego: ;)

Goji - jagody goji
Durian - owoc durian
Echinacea - echinacea / jeżówka
Kombu - alga kombu
Bee pollen - pszczeli pyłek kwiatowy
Raw cacao - surowe ziarna kakaowca
Ginger -imbir
Spirulina - mikroalga spirulina
Noni - owoc noni Więcej o owocach Noni
Acai - jagody acai Więcej o owocach Acai
Dulse - alga dulse
Maca powder - proszek z korzeni maca
Coconut - orzech kokosowy
Kelp - alga kelp
Turmeric - kurkuma
Wheatgrass - trawa pszeniczna
Raw honey - miód
Nori - alga nori
Propolis - kit pszczeli
Royal jelly - mleczko pszczele
Nettle - pokrzywa
Chlorella - alga chlorella
Blue green algae - niebiesko-zielone algi
Barley grass - trawa jęczmienna
Golden seal - gorzknik kanadyjski
Wakame - alga wakame Więcej o aldze Wakame
Więcej na temat Super żywności tutaj:
- Super żywność - część 1
- Super żywność - część 2
- Super żywność - część 3
12. Lepiej wydawać pieniądze na nowy dom czy samochód, czy może na super zdrową żywność?

13. Znaczenie witamin:

- biorąc odpowiednio duże dawki chronimy się przed chorobami

- bardzo duże dawki mogą leczyć choroby, m.in. depresję czy raka

14. W latach 40-tych lekarze James McCormack i F. Klenner z powodzeniem leczyli ludzi chorych na raka dużymi dawkami witaminy C dożylnie. Niacyna może leczyć depresję.

15. Pauling po raz pierwszy stwierdził, żę witamina C może uchronić przed przeziębieniami. Został wyśmiany przez środowisko naukowe.

16. Dr Max Gerson (1881 - 1959) opracował terapię, leczącą raka i inne przewlekłe schorzenia.

17. Medycyna konwencjonalna leczy symptomy, nie przyczyny. Lekarstwa mogą szkodzić, czasami nawet zabić. Pamiętajmy, że antybiotyki tak hojnie przepisywane nam przez lekarzy m.in. na grypę, nie zabijają wirusów lecz bakterie.

18. Ogromne firmy farmaceutyczne zaciekle bronią się przed ujawnieniem leku na raka i inne przewlekłe choroby, bo to doprowadziło do ich bankructwa.

19. Japończycy mieszkający w Japonii odnotowują najmniej przypadków zachorowań raka na świecie. Z czego składa się ich dieta?

- wysokie spożycie owoców morza, ryb i alg morskich

- dieta bogata w śladowe minerały jak selen, cynk, german i inne substancje antyrakowe

- dieta bogata w tłuszcz Omega 3 z olejów rybnych, który chroni przed rakiem, chorobami serca, Alzheimerem

- picie zielonej herbaty, zawierająca substancje antyrakowe

20. Niektórzy mogą myśleć, że zdrowe odżywianie, przyjmowanie witamin, ćwiczenia i medytacja to zbyt prosty sposób na zdrowe i długie życie. Ale jest to na pewno tańsza i przyjemniejsza metoda niż długoletnie wyczerpujące leczenie przewlekłych chorób, nowotworów itd. Na pewno nam nie zaszkodzi, a może pomóc. Poza tym, łatwiej jest zapobiegać, nie leczyć.

21. Nikt nie nauczy Cię tego w szkole czy na studiach, nie dowiesz się tego z oficjalnych doniesień medialnych, nie powie Ci tego lekarz. Musisz sam szukać, czytać, dowiadywać się. Im większą masz wiedzę na ten temat, tym łatwiej jest Ci zachować zdrowie. :)

Myślę, że to film godny polecenia każdemu. Wszyscy powinniśmy go obejrzeć, aby otworzyły nam się oczy.

Źródło:
http://zdrowejedzenie.blox.pl/2009/05/Jedzenie-ma-znaczenie-podsumowanie.html

0 komentarze:

Prześlij komentarz