W święta nie potrafimy sobie odmówić
spróbowania wszystkich smakołyków, tym bardziej, że na wiele z
nich czekamy przez cały rok. Nic dziwnego, że nasz żołądek
nieprzyzwyczajony na co dzień do tak ciężkostrawnych potraw,
zaczyna się buntować. Zanim więc usiądziemy do świątecznego
stołu, oto kilka rad jak sobie radzić ze skutkami przejedzenia.
Zgaga
Główną przyczyną zgagi (czyli
cofania się kwasów żołądkowych do gardła) jest przejadanie się,
które powoduje ucisk przepony na żołądek. Pojawia się pieczenie
w gardle, palący ból za mostkiem, odbijanie się. Przypadłość ta
dokucza częściej osobom otyłym, palącym papierosy, gdyż nikotyna
pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego.
• Babcinym sposobem jest wypicie
szklanki ciepłej wody z rozpuszczoną łyżeczką sody oczyszczonej.
Zgagę łagodzi siemię lniane. Łyżkę nasion zalej szklanką
gorącej wody, odstaw na dwie godziny. Odcedź i wypij
• Zaopatrz się w aptece w preparaty
zobojętniające kwas żołądkowy i osłaniające błonę śluzową
żołądka
• Ulgę przyniesie zjedzenie garstki
migdałów lub orzechów laskowych
• Nie pij herbatek z mięty i nie
kładź się po jedzeniu
Wzdęcia
Czujesz, jakbyś w żołądku miała
balon. To częsty skutek przejedzenia, zwłaszcza, gdy przesadzimy z
bigosem, kapustą z grochem, fasolką, majonezem. Pojawia się, gdy
podczas posiłku dużo mówimy (łykamy wtedy powietrze), a także
pijmy dużo napojów gazowanych. Skutkiem spożywania niektórych
potraw – zwłaszcza tłustych, smażonych może być też kolka
jelitowa. To ostry, napadowy ból dolnej części brzucha, który
trwa od kilku minut do nawet 2 godzin. Pierwszym sygnałem napadu są
wzdęcia, brzuch staje się twardy i wypięty i dokuczają częste
gazy.
• Zaopatrz się w aptece w preparaty
działające rozkurczowo i środki absorbujące gazy
• Wypij gorący napar z mięty z
dodatkiem kminku i kopru włoskiego
• Miej pod ręką krople anyżowe,
żołądkowe lub miętowe
• Na bóle kolkowe łagodząco działa
jogurt naturalny oraz preparaty z probiotykami. Ulgę przyniesie
nagrzewanie termoforem lub kocem elektrycznym. Ciepło rozluźnia
mięśnie, ułatwiając się wydostanie gazom
• Aby unikać wzdęć przyprawiaj to,
co jesz. Najbardziej przydatne przyprawy to: majeranek, estragon,
gorczyca biała, kminek, pieprz, kolendra, koper
• Prace jelit reguluje też kompot z
suszu. Nie powinno go więc zabraknąć na wigilijnym stole
Niestrawność
Czujesz, jakbyś na żołądku miała
kamień, który gniecie i utrudnia oddychanie. Do tego dochodzą
mdłości i bóle głowy. Zjadłaś za dużo, a szczelnie wypełniony
żołądek nie nadąża wyprodukować wystarczającej ilości enzymów
trawiennych. Musisz wspomóc trawienie, gdyż inaczej święta
zamienią się w koszmar.
• Najlepiej, abyś zrezygnowała z
dalszego kosztowania świątecznych smakołyków i dała żołądkowi
odpocząć. Przez kilka godzin pij jedynie małymi łykami
przegotowaną lub niegazowaną wodę mineralną
• Ulgę przyniesie wpicie ciepłego
(nie gorącego!) naparu z dziurawca, piołunu, mięty pieprzowej, a
także zielonej herbaty. Możesz dodać do niej imbir lub cynamon
• Pomocna może być herbata z melisy
i rumianku zmieszana w proporcji pół na pół
• Uczucie ciężkości w żołądku
złagodzi kieliszek domowej ziołowej nalewki (np. pieprzowej)
Warto wiedzieć
Zanim usiądziesz do biesiadowania,
warto poznać kilka zasad, które uchronią cię przed pokarmowymi
dolegliwościami w czasie świąt. Staraj się jeść powoli i
dokładnie przeżuwać każdy kęs. Jeśli masz zamiar spróbować
wszystkich potraw na wigilijnym stole, nakładaj na talerz
symboliczne ilości. Tłustych dań nie popijaj zimnymi napojami.
Całkowicie zrezygnuj z napoi gazowanych, które dostarczają pustych
kalorii, a także sprzyjają wzdęciom i zgadze. Nie spędzaj całego
dnia na siedzeniu przy stole. Zrób sobie przerwę, wyjdź na spacer.
Dolegliwości związane z przejedzeniem powinny minąć w ciągu 1- 2
dni. Jeśli jednak utrzymują się dłużej albo są bardzo silne,
lepiej skorzystać z konsultacji lekarza.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.