czwartek, 22 maja 2014

10:41
Medycyna naturalna mówi o tym od dziesięcioleci ,medycyna chińska od stuleci a ajurvedyjska wręcz od tysiącleci, wreszcie medycyna konwencjonalna przyznała rację jak zgubny jest wpływ zakwaszenia organizmu. Dieta zasadowa (alkaliczna), przywracająca równowagę zasadowo-kwasową w organizmie,  jest wskazana jako profilaktyka dla zdrowia. Ale także pomaga w leczeniu rozmaitych dolegliwości.
Dieta odkwaszająca pomaga zachować prawidłowy poziom wapnia w kościach, a tym samym przeciwdziała osteoporozie zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.   Dodatkowym plusem jest możliwość zrzucenia paru zbędnych kilogramów.

Objawy zakwaszenia organizmu:

  • Czy często zapadasz na bakteryjne i wirusowe zakażenia, takie jak grypa i przeziębienia?
  • Masz mało energii i często czujesz się zmęczona?
  • Problemy z pęcherzykiem żółciowym (np. kamienie)?
  • Masz przesuszoną skórę, włosy tracą blask i wypadają?
  • Twoja cera nie jest idealna, pojawiają się wypryski,  egzemy i zaczerwienienia?
  • Masz gorszą koncentrację i częściej zapominasz?
  • Bolą cię mięśnie, kości, masz bóle kręgosłupa?
  • Cierpisz na osteoporozę?
  • Masz wahania wagi? Łatwo tyjesz, trudniej chudniesz?
  • Masz wahania nastroju?

... może już czas odkwasić organizm?

Testy kliniczne potwierdziły, że ciało w którym przeważają związki zasadowe jest zdrowsze niż takie, które ma kwasowy odczyn. A jeśli twoja dieta złożona jest z mięsa, nabiału, tłuszczu zwierzęcego, słodyczy, jaj, produktów oczyszczonych  i ich przetworów (cukier, mąka, biały ryż) jesteś narażona na zakwaszenie organizmu. Ta dieta jest zalecana również osobom z artretyzmem i z wahaniami nastroju typu depresyjnego.

Jak podtrzymać zdrowy, zasadowy odczyn…?

Aby uzyskać zdrowy zasadowy odczyn musimy spożywać 80 proc. żywności o charakterze zasadowym, a tylko 20 proc. o charakterze kwasowym. Jak ma wyglądać taki dobry „alkaliczny” talerz? To proste. Twoje 20 proc. białko i węglowodany. Wystarczy niewielka porcja mięsa, drobiu, ryby lub owoców morza, do tego również niewielka porcja brązowego ryżu, kaszy gryczanej lub pęczaku, 2  nieduże ziemniaki,  resztę talerza wypełnić powinny warzywa, w tym także zielone (brokuł, brukselka, seler naciowy, szpinak).
Dodawaj cytrynę do swoich potraw i napojów. Większość ludzi sądzi, że będąc kwaśna, daje także odczyn kwasowy. Tymczasem cytryna i limonka  jest najbardziej zasadowym owocem w naszej diecie. Można nią pokropić warzywa, rybę, drób, dodać do wody (której zaleca się pić  8 szklanek dziennie). Pomaga pozbyć się nadmiaru kwasów z organizmu.

Jeżeli możesz zrezygnuj całkowicie z tych produktów:
  • napoje z kofeiną (kawa, cola)
  • tłuste mięsa
  • alkohol
  • śmieciowe jedzenie (w tym ciasta, ciastka, herbatniki i inne „pochrupanki”)
  • napoje gazowane
  • tłuste sery
  • w tym również twarde (żółte)


Co jeść?

Osoby na tzw. diecie RAW FOOD spożywają tylko surowe owoce i warzywa (czasami surowe mięso tj.: śledź w oliwie, tatar) automatycznie odkwaszają organizm eliminując zakwaszające produkty, to daje do myślenia i jest to pewna wskazówka dla całej reszty, czym więcej warzyw i owoców na surowo tym mniejsze zakwaszenie.

Wszystkie warzywa (szczególnie buraki są silnie odkwaszające- można je jeść na surowo) , oliwa z oliwek, owoce,, a także grejpfrut i kiwi, zielona herbata, ziołowe herbaty, mleko sojowe,  naturalne soki owocowe z surowych warzyw,  naturalny miód (nieprzetworzony) - te składniki powinny stanowić 80 proc. twojego umownego talerza.

Zasada jest prosta, czym więcej surowych warzyw i owoców tym mniejsze zakwaszenie. Powodzenia ;)




Koniecznie obejrzyj ten film, trwa zaledwie 7 minut a może uratować twoje życie i życie twoich bliskich.

0 komentarze:

Prześlij komentarz