poniedziałek, 30 kwietnia 2012

10:49



Najcenniejsze w roślinie są jej liście, to tam skrywa się mnóstwo substancji, które na ogół pomagają nam w bardzo różny sposób. 

W liście aloesu możemy znaleźć mleczko aloesowe oraz żel aloesowy. Mleczko ma właściwości w pełni przeczyszczające, a żel z kolei zawiera bardzo duże stężenia witamin z grupy B, witaminę C, beta-karoten, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze.
Roślinę tą wykorzystuje się w działaniu antybakteryjnym, przeciwbólowym czy nawet przeciwzapalnym. Nie jest to z pewnością jedyna dobra zdrowotna czynność tej wspaniałej rośliny, gdyż ta ma ich około 200, co czynni ją niezwykle istotnym lekarstwem na wiele dolegliwości i przyczyn choroby.

Wśród najważniejszych składników, jakie dostarcza organizmowi sok z aloesu należy wymienić:

- aminokwasy – endogenne i egzogenne, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować (np. lizyna,luecyna, walina, fenyloanalina, treonina)
- witaminy – wszystkie z grupy B włącznie z niewielką ilością witaminy B12, kwas foliowy, witamina C, A, cholina, oraz wszystkie inne rozpuszczalne w wodzie
- związki mineralne wapnia, potasu, magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi oraz germanu.
- substancje o działaniu przeciwbólowym – kwas salicylowy oraz mleczan magnezowy
- substancje o działaniu przeciwzapalnym – beta-sitosterol, kampesterol, bradykinaza
- substancje o działaniu przeciwbakteryjnym – fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe
- cukry – jednocukry (monosacharydy) – glukoza i fruktoza oraz wielocukry (polisacharydy)
- polimannozy, glukomannozy, oraz bardzo liczne mukopolisacharydy


Dodatkowo sok z aloesu działa wspomagająco na:


- ścianki żołądka i dwunastnicy ochraniając je przed drażniącym działaniem kwasu solnego i
- trawiącym oddziaływaniem pepsyny
- leczenie zaburzeń pracy jelit, zaburzeń w prawidłowym wchłanianiu witamin i minerałów, wzdęć, zaparć i
- biegunek, zespołu jelita nadwrażliwego, wrzodów okrężnicy
- problemy z alergią pokarmową, egzemą atopową
- problemy z wątrobą i zaburzeniami przemiany materii
- leczenie chorób cywilizacyjnych typu: cukrzyca, miażdżyca, nadwaga
- osłabienie odporności i infekcje wirusowe
- problemy z grzybicą, zakażenia jamy ustnej i trudno gojące się rany lub poparzenia
- problemy z przesuszoną skórą - sok z aloesu działa tonizująco na skórę
- problemy z łupieżem, trądzikiem
- artretyzm i reumatoidalne zapalenie stawów


Aloes jest naturalnym antybiotykiem – Sok z Aloesu wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antygrzybicze. Zawarte w nim mukopolisacharydy i antrachinony niszczą streptokoki i drożdże (Candida Albicans).

Dodatkowo, lupeol działa przeciwbólowo i niszczy organizmy chorobotwórcze, a kwas salicylowy zawarty w soku aloesowym jest składnikiem przeciwbólowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym – podobnie jak aspiryna, jednak nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych.

Sok z aloesu podnosi odporność – Wśród licznych składników wspomagających układ immunologiczny organizmu wyróżniają się acemannan i związek glikozydowy – Aloeride. Kiedy makrofagi (komórki pożerające zarazki), limfocyty T (komórki zatruwające zarazki) oraz limfocyty B (komórki wytwarzające specjalne przeciwciała) wejdą w kontakt ze wspomnianymi wyżej substancjami, wielokrotnie wzrasta ich siła działania. Dlatego są w stanie pokonać wiele groźnych chorób.

Aloes niszczy wirusy – Zawarty w soku z aloesu acemannan oraz glikozydy stymulują limfocyty T i makrofagi do walki z wirusami. Dzięki temu organizm zwalcza niebezpieczne dla organizmu wirusy. Sok z Aloesu pozwala zwalczyć m.in. wirusy: grypy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, opryszczki, zapalenia jelit, wątroby i inne.

Wpływ Aloesu na przyjmowanie witamin C i E – Przyjmowanie witamin C i E w połączeniu z sokiem z aloesu powoduje wzrost dostępności tych witamin w organizmie – ich koncentracja we krwi gwałtownie wzrasta – (do 204 % po 8 godzinach od podania – w przypadku witaminy C, i do 269% po 6 godzinach od podania – w przypadku witaminy E). Ponadto, jego stosowanie nie powoduje żadnych efektów ubocznych, ani toksycznych, dzięki czemu jest w 100% bezpieczny dla organizmu.



0 komentarze:

Prześlij komentarz