Wspomniany wyżej Bill W. (William Griffith Wilson 1895-1971) do końca życia polecał zażywanie dużych dawek tej witaminy. Po jego śmierci wzmianki o witaminie B3 (niacynie) zostały usunięte bardzo skutecznie z literatury AA. Ciężko nie dopatrywać się w tym działania lobby farmaceutycznego, które od zawsze straszy witaminami i robi wszystko żeby takowe uznać za toksyczne i przejąć ich produkcję.
Teraz witaminy wytwarzane są bardzo często jako suplement dietetyczny, są stosunkowo tanie i ogólnodostępne. Ale wróćmy do samej Niacyny.
Dr Andrew Saul w jednej ze swoich prac opisywał, jak skutecznie leczył zaburzenia psychiczne u swoich pacjentów megadawkami niacyny. Wspomniany powyżej lekarz zwiększał powoli dawkę w celu złagodzenia objawu „flush” czyli intensywnej reakcji skóry która robi się czerwona oraz uczucia gorąca. Dla niektórych osób „niacin flush” może być nie do zniesienia i właśnie dlatego należy zacząć stosowanie niacyny od bardzo małych dawek i obserwować organizm. Saturacja organizmu witaminą B3 następuje w momencie wystąpienia uczucia gorąca , ustępującego zazwyczaj po kwadransie. Kolejna rzecz o której trzeba wspomnieć to dieta.
DIETA ALKAIZUJĄCA.
Tzw. DIETA ALKAIZUJĄCA (odkwaszająca) to po prostu utrzymywanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. To jeden z elementów niezbędnych do właściwego funkcjonowania Twojego organizmu na co dzień . Dieta odkwaszająca, która sprzyja utrzymaniu lekko zasadowego odczynu płynów ustrojowych, przynosi pozytywne rezultaty w postaci wzmocnienia układu immunologicznego oraz lepszego przyswajania składników odżywczych.
Dieta odkwaszająca powinna być bogata przede wszystkim w produkty alkalizujące, takie jak: warzywa i owoce bogate w magnez, potas i witaminę C. Z kolei ograniczyć należy spożycie produktów zakwaszających takich jak: mięso, wędliny, nabiał, tłuszcze i słodycze.
W odstawkę powinny pójść również używki: alkohol, papierosy i kawa, kakao i inne używki zawierające kofeinę.
Oto kilka przykładów produktów kwaso i zasodotwtórczych:
Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0 ( ZŁE ):
- Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
- Cukier i produkty zawierające cukierodkwaszanie-organizmu-acidoza-produkty-zakwaszające-wędliny
- Sztuczne słodziki
- Biała mąka pszenna i produkty pochodne
- Biały ryż
- Sery żółte
- Kawa, czarna herbata, kakao i czekolada
- Sól
Produkty neutralne pH 7,0:
- Masło świeże
- Śmietana
- Serwatka
- Jogurt naturalny
- Oleje roślinne
Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1 (DOBRE) :
- Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki)
- Soki warzywne świeże bez cukru
- Owoce: kiwi, arbuz, ananas
- Owoce: daktyle, figi, rodzynki
- Grzyby: prawdziwki, kurki
Co jeszcze może nam się przydać podczas zmagania się z depresją?
Na pewno kwasów Omega-3 (najcenniejszym ich źródłem są nasiona chia, lnu i ryby). Kolejna przydatna rzecz to dobry zestaw witamin i minerałów, który w sposób kompleksowy uzupełni dietę. Witaminy i minerały są tylko uzupełnieniem i nie należy zapominać że podstawą naszej diety powinny być surowe warzywa i owoce. Dodatkowo dietę można uzupełnić o suplementy: magnezu, chromu, wapnia i cynku. Wspomniane powyżej alkalizujące pożywienie czyli surowe owoce i warzywa odkwaszą nasz organizm i wzmocnią nasz układ odpornościowy. Pomocna, szczególnie w zimowe krótkie dni może być też lampa doświetlająca i ruch fizyczny, bez tego ostatniego ciężko będzie nam poczuć się lepiej. Intensywny spacer 30-40 minut powinien wystarczyć.
0 komentarze:
Prześlij komentarz