Kryształki KSYLITOLU |
Ksylitol brzozowe złoto ;)
Ksylitol jest powoli
przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek
czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru.
Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując
niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego
starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier!
Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą,
gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób
właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu
podnosi odporność organizmu.
Potrafi likwidować drobne ubytki
próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez
przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem
zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem
jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów).
Stosowanie
ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju
bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza
występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest
skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np.
Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi
owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków -
na przykład Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza
też łaknienie cukru. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40
g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej.
Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych
produktów kulinarnych .
W przyrodzie ksylitol jest
szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach.
Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach,
warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie
nazywają go stąd "brzozowym cukrem") i kolbach
kukurydzy. W garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze
organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu,
produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu.
Przez organizm ludzki ksylitol jest powoli stopniowo przyswajany,
osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne
węglowodany.
Z tych względów daje on w efekcie istotnie zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję insulinową organizmu na wchłanianie glukozy (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). W ten sposób możliwe jest osiąganie przez diabetyków kontroli poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów i wagi ciała. Odkryty w 1891 roku stosowany jest ksylitol od lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny zamiennik cukru dla diabetyków. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
Z tych względów daje on w efekcie istotnie zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję insulinową organizmu na wchłanianie glukozy (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). W ten sposób możliwe jest osiąganie przez diabetyków kontroli poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów i wagi ciała. Odkryty w 1891 roku stosowany jest ksylitol od lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny zamiennik cukru dla diabetyków. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
Ponad 25 lat badań
potwierdza, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla
zębów. Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów
zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia
uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o
zęby). Zastępuje on też skutecznie, dzięki podwyższeniu
odczynu PH w ustach, odświeżacze oddechu.
Ksylitol jest bardzo
wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego
odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi
zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami
bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż
cukier, a jest (w 100%) równie słodki.
Ksylitol ułatwia
mineralizację (przyswajanie minerałów przez organizm) np.
przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa wspomagająco
przy osteoporozie. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją,
która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych
substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza,
że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn
zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a
nie powoduje ich rozwój).
Pamiętaj że oryginalny
KSYLITOL pozyskiwany jest w Finlandii tylko z brzozy. Uważaj na
podróbki chińskiego pochodzenia.
Zaledwie kilka pozytywnych
właściwości KSYLITOLU:
- w organizmie dając odczyn zasadowy ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową - hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków
- ma Indeks Glikemiczny czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu)
- przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła
- wzmacnia układ immunologiczny
- o prawie połowę mniej kaloryczny niż cukier powoduje zarazem zmniejszenie łaknienia na słodycze
- ma własności opóźniające proces starzenia, również skuteczny przy zatwardzeniach
- zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością
- wskazany jest przy: “suchości w ustach”, “zajadach w kącikach ust”, infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła
- stosowany przy zapaleniu ucha środkowego, zapobiegawczo przeciw bakteryjnemu zapaleniu płuc i oskrzeli przy mukowiscydozie, nadkwasocie
- likwiduje niemiły zapach z ust
- goi i naprawia śluzówki
0 komentarze:
Prześlij komentarz