Goji – owoce długowieczności
Goji to inaczej krzew o nazwie
kolcowuj. Należy on do rodziny psiankowatych. Najbardziej znanymi
odmianami są kolcowuj chiński i szkarłatny. W Europie sadzony jest
jako roślina ozdobna, natomiast już od dawien dawna używa się
tych owoców w medycynie chińskiej i tybetańskiej.
Dietetycy są zdania, że GOJI to
jeden z bardziej wartościowych owoców. Posiadają wiele składników
odżywczych, a są wśród nich:
- Aminokwasy
- Specyficzne polisacharydy, które wspomagają działanie układu pokarmowego
- Nienasycone kwasy tłuszczowe
- Witaminy: witamina C znajdująca się w owocach w ilości większej niż w pomarańczach. Co więcej, owoce goji są na trzecim miejscu na świecie pod względem jej zawartości, zaraz po południowoamerykańskim camu camu oraz australijską śliwką kakadu; witamina E, rzadko spotykana w innych owocach; witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1, B2, B6.
- Karotenoidy: beta-karoten, który występuje w ilości większej niż w marchwi; zeaksantyna tworzy 80% karotenoidów zawartych w goji, poprawia wzrok, stosowana przy leczeniu zaćmy, a także jest pomocna przy procesie odtruwania wątroby, nawet w cięższych przypadkach.
- Betaina, która jest niezbędna do produkcji w wątrobie choliny. Jest to czynnik, który łagodzi nerwicę, wspomaga przyrost mięśni, poprawia pamięć, chroni wątrobę od otłuszczenia, zapobiega chorobom serca.
- Fizalina, która jest związkiem stosowanym przy leczeniu nowotworów.
- Liczne składniki mineralne: żelazo, które jest odpowiedzialne za przenoszenie tlenu we krwi i komórkach; wapń, który buduje kości, aktywuje enzymy, bierze udział w krzepnięciu krwi; cynk, który kieruje kurczliwością mięśni, bierze udział w procesie mineralizacji kości, regeneruje tkanki, poprawia odporność; selen – łagodzi uderzenia gorąca u kobiet, które przechodzą menopauzę, jest bardzo ważny w funkcjonowaniu męskiego układu rozrodczego (odpowiada za ruchliwość plemników), a także zabezpiecza komórki przed działaniem wolnych rodników.
- Flawonoidy, które mają właściwości utleniające
- Fitosterole, dzięki nim owoce goji działają przeciwzapalnie, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, korzystnie wpływają na układ rozrodczy mężczyzn (poprawia potencję, pomaga leczyć powiększoną prostatę), a także damski (pomaga w leczeniu raka szyjki macicy, a także łagodzi bóle menstruacyjne), wspomagają leczenie infekcji bakteryjnych.
Zastosowanie w medycynie
naturalnej
Taka zawartość składników
odżywczych, a także ich natężenie, powoduje, że owoce goji mają
duży wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jest to jedno z najbardziej
wartościowych i za razem naturalnych pożywień na świecie. Owoce
goji opóźniają procesy starzenia się organizmu, gdyż wspomagają
budowę komórek i regenerację tych zniszczonych, wzmacniają stawy,
poprawiają wzrok.
W medycynie chińskiej stosuje się
jagody kolcowoju jako lek przy chorobach serca, nerek, a także przy
reumatyzmie. Goji reguluje pracę układu trawiennego i go wzmacnia i
dlatego jest stosowany przy leczeniu otyłości, przy okazji wykazuje
działanie antynowotworowe. Jagody te mogą być także stosowane
przez studentów podczas sesji, gdyż likwidują zmęczenie,
poprawiają pamięć i nastrój. Co więcej, pomagaja w leczeniu
objawów alergii i wysypek skórnych.
„Czerwone diamenty” można
stosować w różnej postaci, owoców świeżych, suszonych, soku.
Mają one przyjemny, słodki smak. Chociaż w Azji wschodniej były
stosowane już od wieków, u nas dopiero zaczynają robić karierę.
Można się zatem zachwycić ich właściwościami i egzotyką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz